Judo

Μια διαφορετική Γυμναστική Ειδικά για παιδιά
Περιγραφή του Judo
Το Τζούντο, που σημαίνει η Οδός της Ηπιότητας, είναι μια μορφή πάλης. Αν και κατάγεται από τις κλασσικές Πολεμικές Τέχνες της Ιαπωνίας, στην ουσία δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, από τον Ιάπωνα καθηγητή πανεπιστημίου, Τζίγκορο Κάνο, σαν ένα σύστημα Φυσικής Αγωγής με στόχο να γίνει ένα σύγχρονο άθλημα. Όπως συμβαίνει και σε κάθε άλλη μορφή πάλης, στόχος του Τζούντο είναι η υποταγή του αντιπάλου, που επιτυγχάνεται στην μεν όρθια πάλη με μία τεχνικά άρτια ρίψη/ανατροπή (η οποία βαθμολογείται με έναν ολόκληρο βαθμό, «Ιππόν», και λήγει ο αγώνας), στη δε πάλη εδάφους, για να επιτύχει ο αθλητής το Ιππόν και να λήξει ο αγώνας πρέπει, είτε να ακινητοποιήσει Blancpain Replica Watches τον αντίπαλό του με την πλάτη στο έδαφος για 25 δευτερόλεπτα, είτε να τον εξαναγκάσει να εγκαταλείψει τον αγώνα με μια τεχνική εξαρθρώσεως του αγκώνα ή με μια τεχνική πνιγμού.

Προκειμένου να μπορέσει ο αθλητής του Τζούντο (τζουντόκα), να πετύχει κάτι από τα παραπάνω, χρησιμοποιεί μια από τις τεχνικές ρίψεων, ακινητοποιήσεων, πνιγμών ή εξαρθρώσεων που είναι αποδεκτές από τη Διεθνή Ομοσπονδία Τζούντο. Η εξάσκηση και οι αγώνες του Τζούντο γίνονται πάνω σε ειδικά στρώματα (Τατάμι), ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσει ο αθλητής, ενώ για την εξάσκηση στο Τζούντο απαιτείται οι αθλητές να φορούν μια ειδική χοντρή φόρμα (Τζουντόγκι). Αξίζει να επισημάνουμε εδώ δυο βασικούς όρους: ο ασκούμενος που εκτελεί την τεχνική στο Τζούντο ονομάζεται «Τόρι» και ο ασκούμενος που τη δέχεται και ανατρέπεται, ονομάζεται «Ούκε».

Παρά την καταγωγή του από τις κλασσικές πολεμικές τέχνες και για την ακρίβεια αυτές που είναι γνωστές ως «Τζουτζούτσου» (ή «Ζίου Ζίτσου» όπως το ξέρουν οι περισσότεροι στην Ελλάδα), το Τζούντο προσφέρει τη δυνατότητα μιας εξάσκησης σε διάφορα επίπεδα - αυτό καθορίζεται από τους ασκούμενους και τις συνθήκες. Η ίδια τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έναν αγώνα, με χρήση του 100% της δύναμης και στην καθημερινή εξάσκηση με χρήση του 50% ή και λιγότερο. Αυτό επιτρέπει στους ασκούμενους να μπορούν να κάνουν καθημερινά προπόνηση, χωρίς να κινδυνεύουν από τραυματισμούς και να απολαμβάνουν τα ευεργετήματα μιας έντονης και ενδιαφέρουσας φυσικής δραστηριότητας.

Σήμερα, πάνω από 150 σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα προσφέρουν τη δυνατότητα εκμάθησης Τζούντο, ενώ οι πρόσφατες επιτυχίες της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας, στους Ολυμπιακούς αγώνες και αλλού, έδειξαν ότι παρά την. εξωτική του καταγωγή, το Τζούντο όχι μόνο έχει κατακτήσει τους Έλληνες αλλά και έχει ένα λαμπρό μέλλον στη χώρα μας.